Ako si nezničiť okuliare? Stačí dodržať týchto 5 pravidiel2 min čítania

Nikdy ich neukladajte sklíčkami nadol

Sú situácie, kedy máme naponáhlo, nestíhame, alebo si jednoducho neuvedomíme a položíme okuliare sklíčkami nadol. Povrch, na ktorý ich položíme, môže byť špinavý alebo mastný, v horšom prípade sa nám môžu sklíčka poškriabať. Preto je dôležité dbať na to, aby sme si okuliare uložili do puzdra, alebo aspoň sklíčkami nahor, nech už sme v akejkoľvek situácii. Okuliare sa nám poďakujú tým, že nám budú ešte dlho slúžiť.

Neskladajte si ich jednou rukou

Aj keď ide o zlozvyk mnohých z nás a je to tiež pohodlnejšie, nie je správne si okuliare skladať z hlavy jednou rukou. Prečo? Šróbiky, ktoré okuliare držia pokope by sa mohli uvoľniť, skriviť, alebo by sa mohla stranička okuliarov zlomiť. Jednoduchšie, než investovať do ich opravy je odučiť sa tomuto zlozvyku a skladať okuliare dvomi rukami súčasne.

Pravidelne ich čistite

Aj pravidelné čistenie okuliarov napomáha k ich dlhšej životnosti. Buď prípravkami na to určenými, alebo jednoducho vodou zmiešanou so saponátom. Vaše okuliare zbavia mastnoty, potu aj pozostatkov krému, či mejkapu. Nie je tiež na škodu občas navštíviť svojho predajcu a nechať si okuliare dotiahnuť, prípadne skontrolovať.

Neutierajte si ich do oblečenia

Keď máme okuliare špinavé alebo dochytané a nemáme po ruke handričku, automaticky ich utierame do oblečenia. Tento navonok nevinne vyzerajúci zlozvyk nás môže vyjsť poriadne draho! Sklíčka sa môžu poškriabať a spolu s nečistotou môžeme zotrieť aj dôležitú antireflexnú vrstvu. Okuliare odporúčame utierať výlučne iba handričkou na to určenou a keď sa vám po čase bude zdať opotrebovaná, vymeniť ju za novú.

Nenechávajte ich v aute

Aby ste zabránili poškodeniu okuliarov, nenechávajte ich v aute, zvlášť počas letných mesiacov. Kumulujúce teplo ich môže poškodiť a zdeformovať. Okuliare sa tak stanú nenositeľnými a vy budete nútení opäť investovať do nových. Pokiaľ však dodržíte týchto 5 pravidiel, nemusíte sa ničoho obávať. Vaše okuliare budú ako nové ešte veľmi dlho. 🙂