Ako si správne vybrať dioptrické okuliare?7 min čítania

Výber nových okuliarov. Pre niekoho milovaná činnosť, pre niekoho zas nočný mora. Nájsť vhodné dioptrické okuliare môže byť oveľa zložitejšie, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Existuje veľa aspektov, ktoré by ste mali brať do úvahy pri výbere nových okuliarov. Určite ste už počuli, že ak máte napríklad okrúhlu tvár, nemali by ste si kupovať okrúhle rámy. Ľudia s hranatými črtami tváre by zas nemali siahať po hranatých rámoch.

Táto príručka vám pomôže pochopiť najdôležitejšie faktory, na ktoré by ste sa pri výbere mali zameriavať.

 

1. Vyberte si správnu veľkosť rámov

Ak si vyberáte svoje x-té okuliare, budete mať v tomto bode menej práce. Bude to však zložitejšie pre ľudí, ktorí ešte nevedia svoju veľkosť rámov.

Ak už vlastníte okuliare alebo vám padnú ako uliate okuliare vášho kamaráta, veľkosť zistíte veľmi rýchlo – stačí si pozrieť číslo, ktoré vidíte na obrázku.

Na vnútornej strane okuliarov nájdete nasledovné informácie a z nich dokážete ľahko vyčítať veľkosť jednotlivých dôležitých častí rámov.

 

53 18 143 znamenajú nasledovné:

• 53 mm je priemer očnice (A)
Tento údaj sa meria v najširšom mieste šošovky horizontálne a býva v rozmedzí od 31-60 mm.

• 18 mm je šírka nosníka (B)
Táto časť spája šošovky a väčšinou sa pohybuje v rozmedzí od 12 – 31 mm.

• 143 mm – dĺžka stranice (C)
Dĺžka sa počíta od pántov až po koniec postranice a je dlhá od 115 do 155 mm.

 

 

2. Poznáte svoj typ tváre?

Nie ste istý, aký typ okuliarov sa vám najviac hodí? V prvom rade si musíte definovať, aký typ tváre máte. Hlavné pravidlo je, že by okuliare nemali mať taký tvar, ako vaše črty – to znamená, že by nemali byť hranaté pokiaľ máte hranaté črty.

 

 

Poznáme 4 hlavné typy:

 

  • Okrúhla tvár
    Pri tomto type je dôležité vizuálne predĺžiť tvár, takže by ste si mali vybrať okuliare s tmavými rámami. Tie vám zúžia črty a vaša tvár začne viac pripomínať oválny tvar. Ak chcete vyvážiť pomery tváre, vyberte si rámy, ktoré sú širšie. Dôležitým pravidlom je vybrať si okuliare, ktoré majú iný tvar, ako sú vaše črty

 

  • Hranatá tvárVhodným výberom pre vaše výrazné črty tváre by mali byť okrúhle rámy v štýle Johna Lennona alebo “cat-eye” okuliare. Tento typ okuliarov dokáže výrazne zjemniť a vizuálne vyvážiť celkové črty tváre.

 

  • Oválna tvárAk hľadáte správny typ okuliarov pre oválny typ tváre, mali by ste sa vyhnúť okuliarom, ktoré sú príliš masívne a výrazne. Rám by vo vašom prípade mal byť rovnako široký ako vaša tvár, alebo len o trošku širší.

 

  • Srdcový typ tváreĽudia s týmto typom tváre by si mali nájsť okuliare, ktoré vyvážia ostrý tvar brady, ako napríklad pilotky, okuliare so štvorcovými a zaoblenými rámčekmi, ktoré sú v spodnej časti širšie. Naopak, masívny typ okuliarov alebo príliš výrazné rámy vám určite nepomôžu. Tento typ vám zbytočne viac zvýrazní hornú časť tváre.

 

Stále neviete, ktorý typ okuliarov sa vám najviac hodí? Prečítajte si “Ako si vybrať správne slnečné okuliare k vašim črtám tváre”.

 

3. Ako si vybrať farbu okuliarov?

Pri výbere alebo kúpe nových okuliarov si väčšina zákazníkov vyberá neutrálne farby rámov ako napríklad čierna, hnedá alebo korytnačí vzor (na obrázku).

Ak však chcete trošku zaexperimentovať, skúste si vybrať farbu vašich nových okuliarov napríklad podľa odtieňu pleti, farby vlasov alebo očí.

 

Aké farby sa hodia k mojim vlasom?

Blonďáci

Ak máte blond vlasy, vyskúšajte farby rámov ako napríklad ružová, hnedá, čierna, modrá. Za zváženie určite stojí aj korytnačí vzor.

Hnedé vlasy

K tomuto typu vlasov sa veľmi hodia zemité farby ako napríklad hnedá, zelená, červená, zlatá. Ak máte tmavohnedé vlasy, skúste zas farby ako napríklad čierna, modrá alebo ružová.

Ryšavé vlasy
Pri tejto farbe vlasov môžete experimentovať s rôznymi farbami, skúste sa však vyhnúť červenej alebo oranžovej farbe. Vaše krásne ryšavé vlasy krásne vyniknú s hrubšími rámami.

 

Aká farba okuliarov sa hodí k mojim očiam?

A) Modré oči

Vhodné rámy by mali tvoriť kontrast ku vašej prenikavej farbe očí. Skúste napríklad farby ako je oranžová, hnedá, alebo korytnačí vzor.

B) Hnedé oči

Aj vy ste ten šťastlivec, ktorý má krásne hnedé oči? K farbe vašich očí sa hodia takmer všetky farby, určite vyskúšajte korytnačkový vzor, zlatú alebo zelenú farbu. Ak chcete vyzerať jedinečne, skúste napríklad svetlomodrú alebo svetlozelenú.

C) Zelené oči

Táto farba očí dobre pôsobí s odtieňmi zlatej alebo hnedej farby. Zaujímavý kontrast môžete napríklad dosiahnuť vďaka rámom, ktoré sú ružové, purpurové alebo červené.

 

Zvážte farby, ktoré zodpovedajú vášmu tónu pleti

Tmavší odtieň pleti

Do tejto skupiny patríte, ak máte tmavšiu alebo bronzovú pleť. Aby vaše okuliare na vašej zamatovej pleti vynikli, určite sa držte kontrastných farieb, napríklad pastelových. Skúste napríklad rámy vo farbách ako hnedá, červená, zlatá, béžová alebo olivovozelená.

Neutrálny typ pleti

Neutrálna pleť je zlatou strednou cestou medzi tmavšou a svetlou pleťou. Ľudia s týmto druhom pleti si môžu dovoliť hociake farby :). Pokojne si vyberte rámy, ktoré sú čierne, alebo si doprajte odvážnejšie farby.

Svetlý tón pleti

Má vaša pokožko odtieň ružovej až bielej farby? Keď sa v lete opaľujete, väčšinou sa rýchlo spálite do červena? Potom ste v tejto skupine. Vyberajte si teda rámy, ktoré sú napríklad strieborné, čierne, ružové, fialové, modré, sivé, atď.

 

4. Hrubé alebo tenké rámy?

Možno ste sa nad tým nikdy extra nezamysleli, ale aj to, či si vyberiete hrubé alebo tenké rámy, môže byť veľmi dôležitým aspektom výberu.

Hrubé rámy

Pokiaľ chcete, aby boli vaše okuliare výrazné a každý si ich na vás zapamätal, hrubšie rámy sú pre vás to pravé orechové. Tento typ rámov vie tiež veľmi dobre odviesť pozornosť od výrazných čŕt tváre, napr. väčšieho nosa alebo výraznej hranatej brady.

Tenké rámy

Tento typ rámov využívajú ľudia, ktorí chcú zvýrazniť svoju tvár a nechcú upriamovať pozornosť na to, že nosia dioptrické okuliare.

 

5. Aká je vaša osobnosť?

Tento bod je veľmi dôležitý. Predtým, ako sa vrhnete na skúšanie farebných rámov, musíte si definovať, aká je vaša osobnosť. Ako budete vďaka vašim novým okuliarom vplývať na vašich biznis partnerov, blízkych alebo priateľov?

Musíte si to dobre zvážiť. Ak chcete byť vnímaný ako ozajstný profesionál, ktorému sa dá plne dôverovať, mali by ste skôr zvoliť tradičné modely okuliarov a farby, ako je tmavomodrá, čierna, hnedá.

Ak však pôsobíte v kreatívnom priemysle a chcete, aby si vás každý dobre zapamätal, určite skúste experimentovať s rôznymi tvarmi a farbami.

Pevne dúfame, že sme vám pomohli s výberom vašich vysnených dioptrických okuliarov. Ak si naozaj neviete dať rady s výberom, neváhajte a navštívte naše kamenné predajne DUOS v Bratislave alebo Prahe.