Spoznajte fotochromatické šošovky! Tieto dioptrické okuliare vás ochránia pred slnečnými lúčmi.2 min čítania

Aj vy ste zostali zaskočený z tohtoročného počasia? Máj bol veľmi chladný a tento mesiac nám zas priniesol tropické teploty plné slnečných lúčov. Aj tí, ktorí nosia dioptrické okuliare musia zrazu rozmýšľať nad kúpou slnečných okuliarov. Máme však pre vás skvelý tip. Nekupujte si slnečné okuliare. Investujte radšej do fotochromatických šošoviek. Hneď vám prezradíme prečo.

Fotochromatické šošovky sú špeciálne sklá, ktoré sú určené pre všetkých, ktorí by radi nosili svoje dioptrické okuliare v interiéri, ale i v exteriéri. Sú riešením pre ľudí, ktorí by si radi chrániť svoj zrak počas celého roka bez toho, aby si museli okuliare meniť.

Okuliare s takými sklami dokážu stmavnúť až na úroveň slnečných okuliarov do niekoľkých sekúnd. Keď zas vkročíte do interiéru s obmedzeným množstvom slnečných lúčov, šošovky opäť vyblednú až na úroveň dioptrických okuliarov. Tento proces však zaberie niekoľko minút. Trvá teda dlhšie ako pri stmavnutí šošoviek. Okuliare sú potom opäť číre, zafarbenie je max. do 5%.

Nedostatočná ochrana zraku – zvýšené riziko zdravotných problémov

Prečo je dobré mať na očiach “dvojitú ochranu”? Možno tomu neuveríte, ale UV žiarenie nás môže ohroziť, aj keď nie sme na priamom slnku. Veľa ľudí ani len netuší, že kvalitné okuliare sú nielen štýlovým módnym doplnkom, ale hlavne účinných ochrancom našich očí.

Slnečné lúče a UV žiarenie škodia nielen pokožke, ale tiež našim očiam. Aj krátke vystavenie intenzívnemu slnečnému žiareniu môže vyvolať nepríjemné zdravotné problémy ako napríklad zápal rohoviek alebo spojiviek, začervenanie, slzenie alebo pálenie očí. Dlhodobé vystavenie môže mať dokonca oveľa vážnejší dopad na naše zdravie – postupné zakalenie očí, ochorenie sietnice, postupná strata zraku. .

Typy fotochromatických (samozafarbovacích) šošoviek v DUOS

V rámci fotochromatických šošoviek si môžete vybrať z niekoľkých typov šošoviek. Každý zároveň poskytuje inú ochranu pred UV žiarením. Vďaka označeniu – napr. E-SPF 25 jednoducho zistíte, či vás okuliare naozaj dobre ochránia. Sklá sú dostupné v 7 odtieňoch – hnedá, sivá, sivozelená, jantárová, zafírová, ametystová a smaragdová.

Výhody samozafarbovacích šošoviek

1.) Dokážu sa rýchlo prispôsobiť svetelným zmenám a tak efektívne chrániť naše oči.

2.) Za cenu jedných okuliarov môžete mať dioptrické i slnečné okuliare.

3.) Dokážu byť naozaj štýlovým módnym doplnkom, napr. pri použití zrkadlovej úpravy alebo pri voľbe netradičnej farby šošovky.