Slnečné okuliare pre deti: áno či nie?3 min čítania

Zavítala k nám teplá a slnečná jar a s ňou aj dopyt po slnečných okuliaroch. My dospelí ich vlastníme väčšinou niekoľko. Ale ako chrániť pred slnečným žiarením naše deti? Sú pre nich slnečné okuliare rovnako vhodné ako pre nás?

Očný povrch je v týchto dňoch vystavovaný silnému žiareniu, môže preto jednorázovo reagovať zápalovou reakciou, teda začervenaním, pálením a nadmerným slzením. Pokiaľ sú oči vystavované silnému slnku dlhodobo, môže začať spojovka prerastať cez okraj rohovky a zapríčiniť problémy, akým je napríklad vznik tzv. mušieho krídelka (pterygium). Toto ochorenie zrak nezhoršuje, no pacienta (obzvlášť detského) môže znervózňovať. Ako teda oči našich najmenších správne chrániť a kedy je vhodné s tým začať?

Riešenie je zdanlivo jednoduché, no má to jeden háčik. Bábätkám do 6 mesiacov sa všeobecne nedoporučuje vystavovať slnku. Preto je potrebné ich čo najviac chrániť oblečením, klobúkom alebo čiapočkou, alebo tiež clonou na kočiari. Zdravým novorodencom sa neodporúča používanie klasických slnečných okuliarov! A to aj napriek tomu, že v niektorých obchodoch ich môžete bežne nájsť s označením 0+. Výnimkou sú medicínske indikácie pri deťoch s vrodenými vadami, ako je neúplná dúhovka, alebo albinizmus. V týchto prípadoch okuliare predpisuje priamo lekár ako zdravotnícku pomôcku.

Od 6 mesiacov do 3 rokov už deti trávia na slnku viac času a sú samostatnejšie. V tomto veku sa ešte rozhodne neodporúča nosenie veľmi tmavých okuliarov, najmä za šera alebo pri zatiahnutej oblohe, pretože sa v tomto období videnie stále vyvíja. Pre jeho správny vývoj je dôležité, aby oči dostávali čo najkvalitnejší obraz okolitého sveta. Videnie musí byť čo najjasnejšie, farebné, ostré a ideálne rovnaké pre obe oči.

Väčšie deti (3 a viac rokov) zvládajú starostlivosť o slnečné okuliare lepšie. Sú aktívnejšie, preto je potrebné dbať nielen na optickú kvalitu šošoviek, ale aj na prevedenie rámu. Preferované sú rámy z pružného kontrolovaného plastu, prípadne zo špeciálne upravených kovov. Zdravotná nezávadnosť a bezpečnosť pri styku s kožou je garantovaná iba pri okuliaroch s CE certifikátom.

V optikách nájdete aj praktické doplnky, ktoré zaistia stabilitu na detskej hlavičke, ako napríklad neoprenový pásik so sťahovaním alebo tzv. brzdičky, ktoré sa navliekajú na konce straničiek.

V našej ponuke nájdete výber detských slnečných a dioptrických okuliarov TU: https://duos.sk/znacky/ray-ban/detske/

Zdroj: www.optikafontana.sk