4 tipy, ako sa starať o dioptrické okuliare4 min čítania

Nájsť vhodné dioptrické okuliare nie v dnešnej dobe vôbec jednoduché. Keď ste už našli tie správne, určite chcete, aby vám vydržali čo najdlhšie. Z tohto dôvodu by ste sa o vaše dioptrické okuliare mali dobre starať. Prinášame vám 4 triky, ako sa dôkladne starať o vaše okuliare.

Veľký výber dioptrických okuliarov = náročnejšia voľba pre zákazníka

V súčasnosti si môžete vyberať z veľkého množstva rôznych modelov okuliarov, či už v kamenných predajniach alebo e-shopoch. Pri výbere si však musíte vybrať farbu, tvar rámov a materiál tak, aby sa hodili práve k vašim črtám. Zároveň by okuliare mali korešpondovať s vašim life-stylom.

Keď už konečne nájdete vaše vysnené dioptrické okuliare, potrebujete počkať niekoľko dní až týždňov, kým budú šošovky a rámy prispôsobené vašim potrebám.

Pravdupovediac, nie je to najkratší a ani najjednoduchší proces. Aby vám okuliare slúžili čo najdlhšie, mali by ste sa o ne dobre starať!

Ponúkame vám niekoľko jednoduchých tipov, vďaka ktorým udržíte vaše okuliare vo veľmi dobrom stave.

Skladovanie okuliarov je základ

Myslíte si, že značkové a kvalitné okuliare a šošovky prežijú všetko? Bohužiaľ, nie je to tak! Ak ich neskladujete správne, môžete ich veľmi jednoducho poškriabať. Pri kúpe značkových okuliarov vám väčšina predajcov k okuliarom pribalí špeciálne puzdro alebo obal.

Dané puzdro sa vám nepáči alebo ste žiadne neobdržali? V tom prípade si ho určite zadovážte.

Zaobstarajte si niekoľko obalov na okuliare

Kvalitné puzdro z vhodného materiálu chráni okuliare pred všetkými druhmi poškodenia. Účinne dokáže okuliare ochrániť aj pred poškriabaniami šošoviek, ktoré vznikajú v prípade, že okuliare nosíme len tak hodené v taške.

Veľa ľudí si zvykne obal zabudnúť napr. doma a potom ho jednoducho prestane používať.

Kúpte si niekoľko obalov na okuliare a budete mať istotu, že nebudete mať problém s tým, že si ho niekde zabudnete. Jeden si napríklad môžete nechať doma, jeden v taške/batohu. Jednoducho budete mať jeden vždy po ruke 🙂

Okuliare treba poriadne vyčistiť

Ak potrebujete vaše okuliare očistiť, vždy ich pred utieraním prepláchnite čistou vodou. Takto odstránite častice prachu alebo drobné nečistoty, ktoré by mohli šošovky alebo ochrannú vrstvu inak poškrabať.

Nemáte po ruke vodu, alebo preferujete používať rôzne rozprašovacie prostriedky? Vyberte si iba tie, ktoré sú určené na čistenie okuliarov. Ak si zvyknete čistiť vaše okuliare prostriedkami do domácnosti, tak to radšej nerobte! Môžu totiž obsahovať zložky, ktoré poškodia povrch šošoviek.  

Okuliare nemôžete utierať hocičím

Keď ste okuliare poriadne vyčistili, nechajte ich vyschnúť. V prípade, že nemáte čas na to, aby vyschli prirodzeným spôsobom, nevadí. Použite špeciálnu ultra jemnú handričku z mikrovlákna.

Určite nepoužívajte všelijaký materiál, ktorý máte práve po ruke. Ľudia zvyknú okuliare čistiť toaletným papierom, vreckovkami alebo oblečením. To však nie je správny postup, pretože tieto materiály môžu šošovky poškrabať, poprípade sa z nich môže na okuliare preniesť viac prachu.

Extra tipy – toto určite NErobte!

  • Počas horúcich dní nikdy nenechávajte vaše okuliare v aute. Nadmerné teplo by mohlo spôsobiť, že sa vaše sklá alebo rámy zdeformujú alebo poškodia.
  • Vaše okuliare nepokladajte šošovkami nadol na stôl alebo iný povrch. Takto ich môžete totiž veľmi rýchlo poškodiť. Radšej si ich vždy odložte do puzdra.
  • Okuliare nenoste na hlave. Môžete tak deformovať ich prirodzený tvar. Navyše pri naklonení je veľká šanca, že vám okuliare spadnú z hlavy a môže dôjsť k veľkému poškodeniu.

Starostlivosť o vaše okuliare je naozaj dôležitá. Vnímajte však aj svoje telo. Ak máte problém s videním, máte suché a červené oči, poprípade vás bolí hlava či chrbát, mali by ste vyhľadať očného doktora alebo optometristu, aby skontroloval, či náhodou nepotrebujete nové šošovky.

V DUOS, či už v kamennom alebo online obchode, máme veľké množstvo štýlových dioptrických okuliarov a používame len certifikované sklá. Navyše, váš zrak si môžete nechať vyšetriť priamo u nás na predajni.