5 tipov, ako sa starať o lyžiarske okuliare4 min čítania

Kvalitné lyžiarske alebo snowboardové okuliare nie sú lacná záležitosť. Ak ste sa už raz rozhodli investovať do vášho výstroja, určite ho chcete používať dlhšie ako jednu sezónu.

Aby vám lyžiarske okuliare slúžili čo najdlhšie, mali by ste sa o ne dobre starať, respektíve vyvarovať sa určitým praktikám.

Váhate nad kúpou lyžiarskych okuliarov? Zistite, prečo sú lyžiarske okuliare dôležité.

Väčšina lyžiarov a snowboardistov zápasí s dvoma najväčšími problémami:

  • Okuliare sa zahmlievajú

Dobre známy jav, ktorý nejednému lyžiarovi alebo snowboardistovi dokáže pokaziť príjemný deň na svahu. Ukážeme vám pár trikov, ako sa tomuto nežiadúcemu javu vyhnúť.

  • Poštriabané sklá

Výborná viditeľnosť je pri zimných športoch veľmi dôležitá. Ak sme si nedopatrením sklá poškriabali, viditeľnosť už nemusí byť 100-percentná. Existuje však niekoľko zaručených receptov, ako sa vyhnúť poškriabaniu.

Ponúkame vám 5 tipom, vďaka ktorým sa vyhnete týmto dvom najčastejším trápeniam:

1.)  Na skladovaní okuliarov záleží

Ak kvalitné okuliare správne neskladujete, môžete ich veľmi jednoducho poškriabať. Väčšina predajcov vám k okuliarom pribalí špeciálne puzdro alebo obal. Ak by ste ho náhodou nedostali, určite si ho zadovážte. Dajte si samozrejme záležať na tom, aby bolo z materiálu, ktorý vám okuliare nepoškodí.

V prípade, že okuliare prenášate aj s inými časťami vášho výstroju, určite si okuliare vložte do pevnejšieho ochranného puzdra alebo ich jednoducho vložte do prilby.

2.)  Sklá okuliarov neutierajte tým, čo máte práve po ruke

Veľa zimných športovcov si po poriadnej lyžovačke zvykne poutierať svoje okuliare od snehu alebo iných nečistôt. Veľa z nich to však robí aj s materiálmi, ktoré na to nie sú vôbec prispôsobené.

Okuliare by ste určite nemali čistiť papierovými vreckovkami, rukavicami alebo toaletným papierom, pretože tieto materiály môžu poškrabať sklá vašich okuliarov. Lyžiarske okuliare by ste mali vždy čistiť špeciálnou čistiacou handričkou z mikrovlákna.

3.)  Neutierajte vaše sklá zvnútra

Radíme vám, aby ste vaše sklá nechytali alebo neutierali zvnútra. Vnútorná časť šošoviek je totiž pokrytá špeciálnou vrstvou, ktorá má zabrániť zahmlievaniu okuliarov.

Pri poškodení tejto vrstvy sa môžu vaše šošovky oveľa rýchlejšie a častejšie zahmlievať.

Ak potrebujete odstrániť vody z vnútornej časti vašich okuliarov, najprv ju skúste vytriasť a potom šošovky veľmi jemne utrite handričkou z mikrovlákna.

Chcete si kúpiť nové lyžiarske okuliare? Prečítajte si postup “Ako si vybrať lyžiarske okuliare”.   

4.)  Vaše okuliare si musia tiež oddýchnuť

Po náročnom dni na svahu nechajte vaše okuliare preschnúť vo vyhriatej miestnosti, aby sa z nich odparila všetka nadbytočná voda. Určite ich však nepokladajte na ohrievač, aby nedošlo k poškodeniu skiel alebo rámov.

5.) Nepozerajte sa na svet cez zahmlené sklá

Väčšina kvalitných okuliarov má šošovky pokryté špeciálnou vrstvou. Tá by mala zabrániť zahmlievaniu, aj keď občas môže k nemu dôjsť.

Tento jav vzniká v prípade, keď sa stretne teplý vzduch a vlhkosť so studeným vzduchom. Napríklad, ak si počas prestávky dáte vaše lyžiarske okuliare na rozhorúčené čelo, poprípade si ich stiahnete na krk (stret rôznych teplôt).

Ak si chcete na chvíľu odložiť vaše okuliare, radíme, aby ste si si ich nasadili na prilbu, ktorá je studená a nebude teda dochádzať k zahmleniu.

Ak sa vaše okuliare stále zahmlievajú, skúste sa pozrieť, či vaše vetracie otvory nie sú náhodou zablokované prachom alebo snehom. To by mohlo taktiež napomáhať k častému zahmleniu.

Vaše okuliare sa aj tak stále zahmlievajú? Ďalším problémom môže byť napríklad to, že sa vaša špeciálna vrstva proti zahmlievaniu poškodila. Tu potom pomôže výmena skiel alebo kúpa nových lyžiarskych okuliarov.

Pevne veríme, že vďaka nasledovným tipom predĺžite životnosť vašich lyžiarskych okuliarov minimálne o pár rokov.