Ako si vybrať lyžiarske okuliare?6 min čítania

Lyžiarska sezóna je už v plnom prúde. Aj vy sa chystáte na rodinnú lyžovačku do Tatier alebo Rakúska, no stále nemáte kompletný výstroj?

Ako sme spomínali v našom článku “Prečo sú lyžiarske okuliare dôležité”, túto súčasť výstroju by ste určite nemali podceňovať. Kvalitné lyžiarske okuliare totiž dokážu vaše oči ochrániť pred niekoľkými nebezpečnými faktormi ako UV žiarenie, nepríjemné poveternostné podmienky, nečistoty, atď.

 

Ako si vybrať správne lyžiarske alebo snowboardové okuliare?

 

1.) Nekupujte okuliare na horách

Kvalitný výstroj na zimné športy je veľmi dôležitý, a preto by ste si mali dopriať viac času pri výbere tých najvhodnejších zimných okuliarov. V športových obchodoch v lyžiarskych strediskách môžete nájsť len obmedzené množstvo okuliarov a taktiež sú omnoho drahšie ako by ste si ich kúpili v kamennom alebo online obchode.

 

2.) Buďte dobre informovaný

Ak rozmýšľate o kúpe nových okuliarov, určite si vyzistite detaily ohľadne produktu. Na e-shopoch nájdete veľmi veľa užitočných informácií a recenzíi. Ak hľadané informácie nenájdete, obráťte sa na zákaznícku podporu cez live chat alebo email.

Ak vám nestačia recenzie, skúste vyskúšať rôzne online fóra.

Ďalšou veľkou výhodou online nákupu je, že si dokážete porovnať ceny produktov napríklad cez Heureka.sk, poprípade zistiť veľmi podrobné produktové detaily.

Ak preferujete kamenné predajne, nezabudnite sa veľa pýtať na detaily daného produktu – históriu značky, kvalitu skiel, špeciálne funkcie alebo technológie, ktoré boli použité pri výrobe a dizajne. Ak nedostanete potrebné informácie priamo v obchode, nebojte sa vyskúšať iný obchod.

 

3.) Nerobte unáhlené rozhodnutia

Pri výbere správnych lyžiarskych okuliarov sa určite neponáhľajte. Porovnajte si rôzne značky, zistite, aké farby alebo technológie sú pre vás najzaujímavejšie.

Nebojte sa poradiť s vašimi blízkymi alebo známymi, poprípade sa spýtajte priamo na predajni. Ak nakupujete online, nebojte  sa využiť online chat alebo priamo kontaktovať e-shop.

 

4.) Vyberte si správne zorníky

Zorníky sú v podstate sklá alebo šošovky na lyžiarskych alebo snowboardových okuliaroch. Pri výbere samotných okuliarov sú sklá veľmi dôležité a mali by ste si dávať pozor na niekoľko dôležitých aspektov:

 

Zakrivenie

Okuliare môžu mať buď cylindrické a sférické typy zorníkov.

 

Cylindrické zakrivenie

Tento druh okuliarov je zakrivený len v jednom smere. V porovnaní so sférickými sklami sú lacnejšie, ale neposkytujú periférny pohľad.

 

Sférické sklá

Sférické majú jednoznačne lepšiu optiku vďaka tomu, že sú zakrivené po vertikálnej, ale i horizontálnej osi. Sú však drahšie ako ploché zakrivenie.

 

Farba skiel

Farba skiel je taktiež veľmi dôležitým parametrom výberu, pretože slúži na filtrovanie a zdôraznenie farieb pri lyžovaní alebo snowboardovaní.

Farby zorníkov môžeme rozdeliť do 3 kategórií:

 

Svetlejšie farby

Tento druh skiel je vhodný pri nepriaznivých podmienkach na lyžiarskych svahoch, pretože prepúšťa viac svetla. Patria tu farby ako napr. žltá, zlatá, oranžová, zelená, ružová.

 

Tmavšie odtiene

Do tejto kategórie spadajú farby ako hnedá, sivá, modrá, čierna. Tieto šošovky sú vhodné na lyžovačky počas slnečných dní, pretože prepúšťajú menej svetla.

 

Číre alebo priesvitné šošovky sú zas vhodné nočné lyžovanie.

 

Priepustnosť svetla

Tento parameter nám ukazuje, koľko svetla dané okuliare prepúšťajú. Podľa označenia S0 – S4 vieme zistiť, do ktorého počasia sú najvhodnejšie.

Okuliare s označením S0 sa používajú do zlých poveternostných podmienok, to jest – veľmi zasnežená zjazdovka, nočné lyžovanie alebo prudké sneženie.  

Priepustnosť S2 sa zas používa pri slabej hmle, ľahkom snežení. S4 je vhodná voľba pri veľmi slnečných dňoch. Asi najuniverzálnejšou voľbou je S2.

 

Ochrana pred UV žiarením

Kvalitné okuliare by mali vaše oči samozrejme chrániť pred škodlivým UV žiarením.

 

5.) Odvetrávanie a ochrana proti zahmlievaniu je dôležitá!

Určite to poznáte. Intenzívne športujete, vydychujete teplý vzduch a vonku je poriadna zima. Ideálna kombinácia pre zahmlievanie okuliarov. Ak však máte kvalitné okuliare, takýto jav by ste nemali zažiť a to vďaka nasledovným prvkom:

  1. Dvojvrstvovým šošovkám, ktoré zabezpečujú to, aby boli sklá odolnejšie proti zahmleniu.
  2. Špeciálnemu náteru, ktorý je nanesený na sklách takmer všetkých lyžiarskych okuliarov.
  3. Vetracím otvorom.
  4. Miniventilátorom, ktoré sú zabudované priamo do okuliarov.

 

6.) Viete svoju veľkosť rámu?

Veľkému množstvu ľudí sa hodia rôzne veľkosti rámov. Ak však chcete zistiť, aká je vaša veľkosť, skúste sa nad tým zamyslieť takto. Veľkosť rámu veľmi často koreluje s veľkosťou hlavy. To prakticky znamená, že ak nosíte menšiu helmu, mali by ste zvážiť menší rám.  Ak zas nosíte veľkú helmu, mali by ste možno zvážiť väčší rám.

 

Veľkosti rámov

Malý rám

Tento typ rámov je vhodný pre deti a mládež, poprípade pre ľudí, ktorí majú veľmi malú hlavu.

Stredný rám

Táto veľkosť sa hodí väčšine ľudí.

Veľké rámy

Tento druh rámov sa samozrejme hodí športovcom, ktorí majú väčšiu hlavu. Niektorí si kupujú aj väčšie rámy kvôli tomu, aby dosiahli lepšie periférne videnie. Pozor však na to, že tieto okuliare sa nehodia každému. Ďalej sa môže stať, že veľké okuliare nemusia byť kompaktné s prilbou.

 

Veríme, že sme vám aspoň v skratke ukázali, že investovať do kvalitných lyžiarskych okuliarov sa naozaj oplatí. DUOS vám túto zimnú sezónu ponúka na svojom e-shope exkluzívne značky Oakley alebo Zeiss.