Prečo sú lyžiarske okuliare dôležité?4 min čítania

Tento rok sa začal peknou nádielkou snehu a vďaka tomu sú podmienky v lyžiarskych strediskách veľmi dobré.

Či už sa chystáte na zimnú lyžovačku do Tatier alebo Rakúska, váš lyžiarsky výstroj by mal byť kompletný. Pri nedostatočnom alebo nekvalitnom výstroji môže aj lyžovanie patriť k veľmi nebezpečným športom, pri ktorých môže dôjsť k rôznym zraneniam.

Neriskujte a dajte si záležať na každom kúsku!

Lyžiarske okuliare sú dôležitou súčasťou výbavy lyžiarov a snowboardistov po celom svete. Vaše oči dokážu ochrániť pred nebezpečným UV žiarením, nepríjemnými poveternostnými podmienkami, rôznymi nečistotami, ale i rôznymi zraneniami.

 

Prečo sú lyžiarske alebo snowboardové okuliare dôležité?

 

Zlepšujú vaše videnie

Výber správnych okuliarov dokáže zlepšiť viditeľnosť pri obľúbených zimných športoch. Pri jasných slnečných podmienkach dokážu čierne alebo polarizované šošovky znížiť intenzitu oslepujúcich slnečných lúčov.

Pri zlých poveternostných podmienkach sú vhodné irídiové šošovky vo farbách ako zlatá, strieborná alebo ružová. Irídium je tenký povrch vonkajších skiel, ktorý znižuje účinky prudkých slnečných lúčov.

Kvalitné lyžiarske okuliare vás taktiež ochránia pred škodlivým UV žiarením.

POZOR! Množstvo slnečných okuliarov má taktiež UV filtre, ale tie nie sú prispôsobené na silné žiarenie a prenikavé slnečné lúče pri lyžovačkách. Na tento účel sú špeciálne dizajnované a vyrábané práve lyžiarskej okuliare.

 

Zabránia zbytočným nehodám

Pri lyžovaní a snowboardingu často dochádza k rôznym nehodám alebo zrážkam kvôli nejasnej viditeľnosti. Aby vaše videnie nebolo nejak zkreslené alebo obmedzené, je veľmi dôležité, aby ste si vybrali kvalitné okuliare so špeciálnymi sklami. Napríklad, tmavé alebo polarizované sklá sú vhodné počas veľmi jasných a slnečných dní. Znižujú prílišný jas a žiarenie a vďaka nim nemusíte pri lyžovaní alebo snowboardovaní žmúriť.

 

Chránia vaše oči pred zranením alebo poškodením

Aj vy patríte k tým, ktorí nevedia poriadne lyžovať, po prípade túto zimu s týmto krásnym športom len začínate? Veľa začiatočníkov má problém skoordinovať svoje telo na svahu, poprípade sa nečakane stane svedkom zrážky. Z tohto dôvodu je dobré mať chránené svoje oči okuliarmi, ktoré sú pevné a hlavne vám neodletia z hlavy pri zrážke.  

Ďalším nepríjemným zážitkom pre vaše oči môže byť nepriaznivé počasie, či už v podobe hustého sneženia alebo nepríjemného vetra. V takýchto podmienkach by ste tiež nemali zabudnúť na kvalitné lyžiarske okuliare.

 

Zlepšenie kontrastu priamo na svahu   

Kontrast je veľmi podstatný pri zimných športoch, pretože vďaka nemu vidíte nerovnosti alebo hrbole na zjazdovke. Kontrast môžete zvýšiť napríklad výberom vhodnej farby skiel, ako napríklad hnedá, ružová alebo jantárová. Ružové šošovky sú najvhodnejšie počas zamračených a hmlistých dní.

Hnedé sklá sú najuniverzálnejšie, pretože sú vhodné do rôznych poveternostných podmienok. Počas slnečných dní dokážu zabrániť prílišnému jasu na zjazdovke a zlepšiť kontrast.

Jantárová farba je zas vhodná v prípade, že sú zjazdovky zle osvetlené alebo ak je zamračená obloha.  

Veríme, že sme vám aspoň v skratke ukázali, že investovať do kvalitných lyžiarskych okuliarov sa naozaj oplatí. DUOS vám túto zimnú sezónu ponúka na svojom e-shope exkluzívne značky – Oakley alebo Zeiss.

 

Odporúčame

 

Detail produktu: OAKLEY 007046 39

Detial produktu: ZEISS GGG06IQ 00204

Pozrieť všetky lyžiarske okuliare